Είναι οριστικό: Ο Microsoft Flight Simulator βγαίνει την Τρίτη 18 Αυγούστου και οι προσκλήσεις για την closed beta έκλεισαν στις 30 Ιουλίου.

Η Microsoft ξάφνιασε τους πάντες στην Ε3 του 2019 με ένα trailer επίδειξης απόλυτης οπτικής πιστότητας και από τότε, κάθε μικρή πληροφορία για τον καινούργιο προσομοιωτή είναι μια πρόκληση για το μυαλό μας. Όλος ο πλανήτης στη διάθεσή μας για εξερεύνηση, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, όλες τις εποχές!

Όπως έχουμε (πολύ πικρά) διαπιστώσει στο παρελθόν, τα trailer δεν είναι δεσμευτικά για την τελική ποιότητα του παιχνιδιού… αυτή τη φορά όμως, η κλίμακα και η πιστότητα των σκηνών του, μοιάζουν ικανά να μαγνητίσουν ένα κοινό πολύ μεγαλύτερο από αυτό των φανατικών.

Ακόμη κι αν δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον, μέχρι τώρα, να πιλοτάρουμε ένα εμπορικό αεροσκάφος (και σίγουρα καμία ιδέα για το πως αιτούμαστε άδεια προσγείωσης από τον πύργο ελέγχου), μοιάζει να έχουμε στη διάθεσή μας ένα εξαιρετικό μέσο εικονικού τουρισμού!

Μπορούμε να πετάξουμε παντού στον κόσμο! Κυριολεκτικά! Όλος ο πλανήτης είναι χαρτογραφημένος και μοντελοποιημένος και έτοιμος για πτήσεις σε δεκάδες χιλιάδες αεροδρόμια. Γλασκόβη, βουνά Φίτζι, Νέα Υόρκη και όλα με την ίδια ακρίβεια στις λεπτομέρειες…

Στο παιχνίδι της Microsoft, όλα τα δεδομένα εδάφους αντλούνται από τη μηχανή αναζήτησης Bing. Ναι, η Bing-αιτία για τόσα αστεία στα γραφεία της Google, επιτέλους βρίσκει τη θέση της στον ήλιο!

Φυσικά, η τοπογραφία της κάθε περιοχής πρέπει ακόμη να συμπληρωθεί, με δέντρα, κτήρια, κυκλοφορία στους δρόμους κλπ και η ομάδα ανάπτυξης χρησιμοποιεί αλγορίθμους μηχανικής μάθησης.

Είναι ένα all-star παιχνίδι των εφαρμογών της Microsoft, στο οποίο συμμετέχει και το Azure (αν δεν ξέρετε τι είναι το Azure, Bingάρετέ το λίγο ή με δυο λόγια: είναι μια υπηρεσία cloud computing).

Εάν οι προγραμματιστές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν χειροκίνητα wireframe μοντέλα πάνω από ένα αντίγραφο κλίμακας 1:1 του πλανήτη, μέχρι να δείχνει ικανοποιητικά κατοικημένος, η δημιουργία του παιχνιδιού θα γινόταν μια οικογενειακή επιχείρηση που θα κρατούσε για πολλές γενιές… Αντ΄αυτού, η Azure ερμηνεύει τα raw δεδομένα του χάρτη και ξέρει που να συμπληρώσει με πληθυσμό στο κατάλληλο σκηνικό.

Μπορείτε να πετάξετε σε κάθε-ένα αεροδρόμιο στον κόσμο. Σε 37.000 αεροδρόμια συνολικά. Για το κολοσσιαίο αυτό επίτευγμα, το στούντιο συνδυάζει τις εικόνες του δορυφόρου της Bing και πολλή χειροκίνητη δουλειά.

Ο Microsoft Flight Simulator θα περιλαμβάνει και realtime εναέρια κυκλοφορία.

Εκτός από τους άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο, ο Microsoft Flight Simulator θα προσομοιώνει πραγματικές αεροπορικές διαδρομές παντού στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πετώντας πάνω από μια χώρα μπορείς να συναντήσεις μια πραγματική πτήση! Οι κατασκευαστές ξεκαθάρισαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναλαμβάνει να συμπληρώσει τα μοτίβα των πτήσεων, αν χαθεί η επαφή με τις πληροφορίες της πραγματικής εναέριας κυκλοφορίας.

Μπορούμε να επιλέξουμε να φιλτράρουμε τους μη-πραγματικούς πιλότους στο multiplayer.

Οι παίκτες μπορούν να αποφασίσουν, με τη βοήθεια των ρυθμίσεων, το είδος της online εμπειρίας τους: Με πιλότους που εκτελούν πραγματικές πτήσεις ή με αυτούς που στροβιλίζονται και «φλερτάρουν» με τα βουνά. Το mode «All players», δίνει τη δυνατότητα να τροποποιήσουμε τον καιρό και το διάστημα της ημέρα όπως εμείς θέλουμε, κάτι που συνιστάται όταν ακολουθούμε το δικό μας σχέδιο πτήσης.

Όλες οι καιρικές εποχές στο Microsoft Flight Simulator.

Το σύστημα καιρού είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Τα σύννεφα ρίχνουν σκιές πάνω στο έδαφος, αλλά και το ένα πάνω στο άλλο. Κατασκευασμένα από 32 ογκομετρικά επίπεδα, δείχνουν πολύ πιο αφράτα από τα συνηθισμένα skyboxes.

Ψυχρά και θερμά μέτωπα κινούνται γύρω από την υδρόγειο, δημιουργώντας βροχή και καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες, με τη σειρά τους, επηρεάζουν τον χειρισμό του αεροπλάνου μας, όπως είναι αναμενόμενο.  Αλλά με μία προσομοίωση αεροδυναμικής που εκτελείται ταυτόχρονα πάνω σε έως και 1.000 επιφάνειες, πρέπει να πούμε ότι είναι μία τρομακτικά ακριβής εμπειρία, όσον αφορά τη δυσκολία να κρατηθείς στην πορεία σου εν μέσω καταιγίδας.

Επίσης χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα καιρού. Αν αποφασίσετε να πετάξετε πάνω από το Λονδίνο την επόμενη Τετάρτη και εκεί βρέχει στην πραγματική ζωή, τότε θα βρέχει και στον Microsoft Flight Simulator. Αυτό επεκτείνεται και σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες – όπως το χιόνι – παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ποτάμια και οι λίμνες θα παγώνουν αντίστοιχα.

Ο κατασκευαστής του Microsoft Flight Simulator είναι η Asobo.

Με αρκετά μεγάλο ιστορικό σε προσαρμογές βιντεοπαιχνιδιών, η Asobo έγινε ευρέως γνωστή το 2019 με το “A Plague’s Tale: Innocence”, ένα ξεχωριστό action-adventure-horror-stealth παιχνίδι.

Παρόλο που αυτή είναι η πρώτη κυκλοφορία προσομοίωσης της Asobo, έχει προηγηθεί ένα λογισμικό HoloLens το 2016, όπως και στο μακρινό 2009 ένα παιχνίδι οδήγησης σε έναν Μετα-Αποκαλυπτικό κόσμο, το οποίο τότε κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μεγαλύτερη έκταση παιχνιδιού (περίπου 5.560 τετραγωνικά μίλια).

Οι απαιτήσεις συστήματος για τον Microsoft Flight Simulator

Παρόλο που αυτό το φανταστικό παιχνίδι με την καταπληκτική πιστότητα απεικόνισης σε κάθε frame, ιδίως σε 4Κ όπως φαίνεται στο trailer, θα μας έκανε να υποθέσουμε ότι απαιτεί ένα δυνατό μηχάνημα, οι ελάχιστες προδιαγραφές είναι αρκετά λογικές:

CPU: Ryzen 5 1500X / Intel i5-8400

GPU: Radeon RX 590 / Nvidia GTX 970

VRAM: 4GB

RAM: 16GB

HDD: 150GB

Bandwidth: 20 Mbps

Θα έχει ο Microsoft Flight Simulator υποστήριξη VR;

Η ύπαρξη υποστήριξης VR, βασιζόμενοι στο υπάρχον trailer, αλλά και στο feedback από τους fan, είναι σίγουρα ένα θέμα υψηλής προτεραιότητας για την ομάδα. Το μόνο που δεν είναι εγγυημένο είναι η ταυτόχρονη κυκλοφορία, αν και η ομάδα δουλεύει εντατικά πάνω σε αυτό. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε».

Οι λειτουργίες του Microsoft Flight Simulator

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι ο Flight Simulator θα υποστηρίζει περιεχόμενο τρίτων.

Αυτή ήταν μία δυνατότητα των προηγούμενων προσομοιωτών πτήσης, που επέτρεπαν σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να φτιάξουν πίστες και αεροπλάνα για παίκτες πρόθυμους να πληρώσουν για αυτά.

Αν και δε φαίνεται να υπάρχει ανάγκη να πληρώσουμε για έξτρα πίστες αυτή τη φορά, τα αεροπλάνα «σηκώνουν» πάντα μία επέκταση…

Η βάση στην οποία θα δουλέψει θα είναι, λογικά, παρόμοια με την αγορά του Minecraft όπου προσφέρεται περιεχόμενο τρίτων τόσο δωρεάν όσο και πληρωμένο.

Θα είναι όμως καλύτερο από το Excel 97 Easter Egg – Flight Simulation;

Όχι. Αυτό παραμένει, όπως θα παραμείνει πάντα, το αποκορύφωμα της αυστηρά προσομοιωμένης αεροπορίας!