Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέπτυξαν πρόσφατα μία ιατρική κάμερα απεικόνισης, η οποία μπορεί να «δει» μέσα από το ανθρώπινο σώμα, για να ανιχνεύσει πηγές φωτός.
Η κάμερα σχεδιάστηκε για να βοηθάει τους γιατρούς κατά τη διάρκεια ενδοσκοπήσεων και το καταφέρνει εντοπίζοντας την φωτεινή απόληξη του ενδοσκοπικής απόληξης.
«Αναπτύξαμε μία μέθοδο εντοπισμού των ιατρικών συσκευών μέσα από τον ανθρώπινο ιστό, χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής τεχνολογίας.
Η βασική αρχή, λέει ότι μπορούμε να δούμε ένα μικρό ποσοστό φωτός μέσα από τους ιστούς, όπως όταν κρατάμε μία δάδα πίσω από την πλάτη μας. Ωστόσο το ποσοστό του φωτός που καταφέρνει να περάσει, είναι πολύ μικρό και το φως διαχέεται γύρω από τις δομές ιστών της περιοχής, οδηγώντας σε απώλεια χρήσιμων πληροφοριών.
Mike Tanner, επιστημονικός συνεργάτης στο Βασιλικό Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Εδιμβούργου.
Για να λύσουμε αυτό το θέμα, χρησιμοποιούμε κάμερα τόσο ευαίσθητη που μπορεί να δει μεμονωμένα σωματίδια φωτός, αλλά και να χρονίσει την άφιξη των φωτονίων. Το πρώτο φως που θα φθάσει, είναι το τελευταίο που έχει διαχυθεί και μας αποκαλύπτει τη θέση της συσκευής».
Μέχρι σήμερα οι γιατροί που ήθελαν να εντοπίσουν τη θέση του ενδοσκοπικού, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ακριβές και πιθανόν επιβλαβείς μεθόδους, όπως οι ακτίνες Χ. Αυτό μπορεί να το αλλάξει η νέα κάμερα απεικόνισης, χρησιμοποιώντας χιλιάδες ανιχνευτές φωτονίων ενσωματωμένων σε τσιπάκι ολοκληρωμένου κυκλώματος. Η ανίχνευση μπορεί να φτάσει και το βάθος των 20 εκατοστών, σε συνθήκες κανονικού φωτισμού.
Είναι τμήμα μια ευρύτερης πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Heriot-Watt και Bath, στα πλαίσια της ανάπτυξης τεχνολογικών μεθόδων για τη θεραπεία πνευμονολογικών παθήσεων.
«Έχει ήδη γίνει μία παρουσίαση αυτής της κάμερας – σε σχετικά σενάρια – και ελπίζουμε μέχρι του χρόνου να πραγματοποιηθούν και δοκιμές σε ανθρώπους. Ο εξοπλισμός είναι σχετικά απλός και ακριβής, αλλά και ιδανικός για περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση σε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα».
Mike Tanner, επιστημονικός συνεργάτης στο Βασιλικό Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Εδιμβούργου.
Πρόσφατα σχόλια