Το επίγειο προσωπικό των αεροδρομίων αποκτά υπερδυνάμεις με τα γυαλιά AR.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, σύντομα θα δουν μικρότερους χρόνους αναμονής για τις πτήσεις τους, επειδή το αεροδρόμιο προμηθεύτηκε γυαλιά AR για το προσωπικό εδάφους του.
Χαρακτηρισμένη ως η πρώτη εφαρμογή χειρισμού ράμπας με AR, η τεχνική αυτή έρχεται σε μορφή γυαλιών που παρέχουν οδηγίες στο προσωπικό.

Για παράδειγμα, ένας χειριστής εδάφους, που φορτώνει ένα αεροπλάνο, μπορεί τώρα να «δει» και να σκανάρει έναν κωδικό QR, ο οποίος απεικονίζεται επάνω στα κοντέινερ (εμπορικά ή αποσκευών) και να δει αυτοστιγμεί, λεπτομέρειες που αφορούν το βάρος τους, τη σειρά φόρτωσης και την ακριβή θέση τους μέσα στο αεροπλάνο.

Άκρως φουτουριστικό.

Κάμερες ενσωματωμένες στα γυαλιά, θα επιτρέπουν στο κέντρο ελέγχου χειρισμού να βλέπει ό,τι βλέπουν οι εργάτες φόρτωσης, σε πραγματικό χρόνο.

Η εταιρία που ανέπτυξε το σύστημα είναι η SATS, η βασική επίγεια εμπορική εταιρεία του αεροδρομίου Changi.
Τα γυαλιά κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Vuzix, ενώ το software του συστήματος ανέπτυξε η εταιρεία σχεδιασμού AR, Eon Reality.
Σύμφωνα με τη SATS, η νέα τεχνολογία θα περιορίσει τις διαδικασίες φόρτωσης στα 45 λεπτά (από τα 60 λεπτά που είναι σήμερα), συντομεύοντας τον χρόνο αναμονής των επιβατών, αλλά και το χρόνο διέλευσης των αερομεταφορών.

«Επί του παρόντος, έχουμε προκλήσεις, όπως ο περιορισμένος πραγματικός χρόνος πληροφόρησης, χρησιμοποιούμε ακόμη χειροκίνητες οδηγίες φόρτωσης (σε μορφή χαρτιού) και περιοριζόμαστε στη χρήση γουόκι-τόκι, τα οποία μπορεί να είναι δύσχρηστα, λόγω φασαρίας» λέει ο Kevin Chin, αντιπρόεδρος σχεδιασμού της SATS.

Τα γυαλιά, όμως, έχουν και τους περιορισμούς τους.

Για παράδειγμα, κάθε σετ γυαλιών, πλήρως φορτισμένο, έχει επάρκεια λειτουργίας μιας ώρας. Οι φορτωτές θα πρέπει να κουβαλάνε ένα επιπλέον σετ μπαταριών, που μπορούν να φορτίσουν τα γυαλιά για μέχρι και 5 ώρες.
Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, τα γυαλιά θα έχουν επάρκεια λειτουργίας 6 ωρών, για μια τυπική μέρα 8ωρης εργασίας.

Χρειάστηκε επίσης μία εβδομάδα, περίπου, για να συνηθίσουν τη χρήση τους οι εργαζόμενοι. Περίπου 600 από τους υπαλλήλους της εταιρείας, υποβάλλονται σε εκπαίδευση χρήσης της AR τεχνολογίας και τα μέσα του 2018 είναι ο στόχος για την πλήρη ενσωμάτωσή της.